Промени в Закона за българите, живеещи извън Република България внасят днес народните представители Петър Славов, Вили Лилков и Методи Андреев. Законопроектът предвижда консултативните органи към дипломатическите представителства да се създава по инициатива на представители на българската общност.

В текущите разпоредби на закона създаването на подобен консултативен орган е предвидено, но не и ред за създаването му. Сигнал за това достигна до депутатите от българи в чужбина, които са поискали от местните си дипломатически представителства създаването на подобен орган, а желанието им е било отхвърлено.

„Към настоящия момент, близо 1/3 от българската нация вече трайно живее извън Република България. Същевременно, предвидените в Закона за българите, живеещи извън Република България консултативни и представителни органи на сънародниците ни зад граница, продължават да не действат или да са с ниска ефективност“, пишат в своите мотиви депутатите.

Желанието на тримата депутати е конкретната законодателна инициатива да бъде основа за дебат сред българите, живеещи в чужбина, относно възможни други подобрения на Закона за българите, живеещи извън Република България.

Всички желаещи да участват в дискусията, биха могли да го направят във форума за дебати на Гражданска платформа.