Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внасят днес в деловодството на Народното събрание въпрос към министъра на културата в оставка Вежди Рашидов относно актуалната тема с отказа на Стефан Цанев да получи награда „Златен век“ за принос към българската култура.

Тримата депутати питат:

„1. В какво точно се изразява приносът към българската култура на г-н Димитър Иванов, широко известен в обществото като последният шеф на VI отдел на комунистическата ДС – т.нар. „политическа милиция“?

2. Счита ли МК, че приносът на г-н Иванов т.1 е съизмерим с обогатяването на българската литература с десетките пиеси, стихове, есета, романи и пр., написани от обичания български драматург, поет и писател, г-н Стефан Цанев, за да бъдат удостоени и двамата с една и съща по степен награда?

В своя въпрос Славов, Димитров и Андреев напомнят още, че Димитър Иванов е широко познат в обществото като последния ръководител на 6-ти отдел на VI управление на комунистическата Държавна сигурност. Същевременно Стефан Цанев е обичан български драматург, поет и писател, автор на произведения като „Сезонът на илюзиите“, „Спасете нашите души“, „Птици“, „Сълзата на Бога“, „Процесът против богомилите“, „Величието и падението на Стефан Стамболов“, „Другата смърт на Жана Д‘Арк“ и много други.

Именно от там произлиза недоумението на народните представители по какъв начин и най-вече на какви основания Министерството на културата определя кои лица са достойни за удостояване с най-високото отличие за принос в областта на културата.