Групата за натиск ще настоява пред служебния кабинет да наеме международна разследваща компания, която да бъде ангажирана с връщането на средствата от КТБ. Това заяви народният представител Мартин Димитров на брифинг в парламента днес.

„Големият провал на сегашното управление не е само съдебната реформа, а и фактът че не наеха фирма за международни разследвания, която да върне част от парите за КТБ“, каза още депутатът.

Сходно настояване групата за натиск (Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев – б.р.) имаше и към кабинета „Борисов-2“. След дълго и продължително настояване по тяхна инициатива бяха редактирани редица текстове в Закона за банковата несъстоятелност и беше наета международна компания, но в последствие стана ясно, че на нея е поставена единствено задачата да изготви аналитичен доклад за причините за фалита на банката. Междувременно отново по тяхно настояване стана ясно, че към края на 2016 година синдиците в КТБ са успели да съберат под 5% от търсените активи в банката.

Именно заради ниската успеваемост и публичните съмнения, че тя се дължи едновременно на нежелание и неспособност на отговорните органи да съберат източените средства, депутатите от Групата за натиск считат, че тази задача трябва да бъде поставена на международна компания. Сходни методи са използвани в други европейски държави и резултатите от тях са били добри.

Като друга битка, която Групата за води в рамките на 44-тото Народно събрание, Димитров посочи спирането на намеренията на БСП и ГЕРБ да възобновят проекта АЕЦ „Белене“. Народните представители считат, че прахосването на 20 милиарда лева за втора атомна централа у нас е опасно и нерентабилно.

Третият приоритет на Групата за натиск ще бъде въпросът с картелите и господстващото положение. В тази посока те си поставят няколко основни цели – приемането на внесения им законопроект за облекчаване на режима за достъп до данъчните складове и засилване на ролята и независимостта на регулаторите.

На брифинга депутатите представиха още тълкувателен закон, внесен в деловодството на Народното събрание днес. Той тълкува разпоредбата за давността в Наказателния кодекс. В него се те се позовават на Конвенцията за неприлагане срока на давност по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството, приета от ООН през 1968 година.

„Нашата теза е, че за престъпленията на някои комунистически функционери и лидери, когато предмет на гонения са били цели групи от българското население, не могат да останат ненаказани, просто защото им е изтекла давността. Това са чудовищни престъпления, очевидно има правен механизъм да им бъде потърсена отговорност и ние ще настояваме това да се случи било то в този парламент, или в следващия“, коментира Петър Славов.