Осигурени ли са достатъчно средства за закупуване на над 12000 терминала за машинно гласуване, започнало ли е обучението на изборната администрация и кога започва информационната кампания? Тези въпроси към вицепремиера в оставка Томислав Дончев внасят днес народните представители Мартин Димитров и Петър Славов.

Питанията на двамата депутати са във връзка с разпоредбите в Изборния кодекс, според които на предстоящите извънредни парламентарни избори трябва да бъдат осигурени устройства за машинно гласуване във всички изборни секции.

Въпреки това все още няма информация нито за отпуснати от бюджета средства, нито за започнали процедури за закупуване на необходимото оборудване. Именно затова Димитров и Славов се обръщат към Томислав Дончев с искане на информация за предприетите мерки.

Сходен въпрос към Томислав Дончев двамата депутати зададоха и през януари 2016 година. Тогава вицепремиерът, на когото е поверена организацията на изборите и координацията действията на правителствето и ЦИК в рамките на правителството, гарантира че президентските избори през 2016 ще бъдат последните, на които ще се гласува машинно в ограничен брой секции.