Уважаеми господин министър, уважаеми дами и гопода,

След вчерашния референдум във Великобритания започнаха да се правят коментари, които не са на мястото си. Хора, които фалшиво подкрепяха мястото на България в Европейския съюз, използват в момента на слабост възможността, за да си кажат, че са работили за това страната ни да бъде част от Евразийския съюз. За това става въпрос – за нищо повече и нищо по-малко.

Затова е редно да кажем от името на Реформаторския блок на първо място къде хората живеят по-добре – в Европейския съюз или Евразийския съюз. Отговорът е категоричен и ясен – в Европейския съюз. За разлика от Съветския съюз, ЕС е място, в което можеш да влезеш доброволно и да го напуснеш. Това е демократична организация.

След това, което стана с Великобритания, посланието трябва да бъде друго – посланието трябва да бъде, че са необходими реформи вътре в Европейския съюз. За това много хора във Великобритания бяха прави. ЕС трябва да се променя и ние можем да бъдем част от тази промяна.Необходимо е намяване на бюрокрацията в ЕС, необходимо е парите за земеделие да станат много по-ефективни, необходимо е пречките пред свободното движение на хора и капитали да бъдат намалени, за да стане истински единен общ пазар. По тези въприси трябва да се работи от тук нататък, а не да се отказваме от идеята за Европейския съюз, защото това е най-голяма идея на Европа след Втората световна война, най-положителното развитие на Европа след Втората световна война.

Днешният ден е и добър, защото поне видяхме кой кой е в България. Видяхме кои са хората, които толкова години неистинно подкрепят уж идеята за Европейския съюз и видяхме, че чакат първия момент на слабост, за да си кажат истинския намерения.

Ние сме убедени, че проблемите на Европейския съюз са решими и той може да излезе дори по-силен от тази ситуация. Стига тя бъде разбрана действително като повод и начало на решаване на проблемите, които съществуват.

Единственият начин да намалим броя на евроскептиците, да убедим хората, че ЕС е наистина най-добрият път и нашето общо бъдеще, са резултатите. Трябват ни реформи и ни трябват резултати. Това е напълно възможно да се случи и съм убеден, че ще се случи с общите усилия на всички.

Вярвам, че в Европейския съюз ще има нова реформаторска силна коалиция, която да покаже, че страните, които си тръгват, губят.

Колеги, когато взехме решнието за членство в Европейския съюз заедно, бяхме прави. Нямайте съмнение, че бяхме прави. Когато една общност има проблеми, решението не е да я напуснеш. Не е да си тръгнеш. Това е слабото решение и грешното на практика ще се убедим. Икономическата цена, която започна да плаща Великобритания – една много здрава и работеща икономика, както виждате е тежка.

От тук нататък ние трябва да се обединим около развитието на Европейския съюз и с твърдост да спрем всички опити курсът на България да бъде променян към Евразийския съюз.

Благодаря за Вашето внимание!