Народните представители Петър Славов (гражданска квота на Реформаторския блок), Мартин Димитров (гражданска квота на Реформаторския блок) и Методи Андреев (ГЕРБ) внасят днес промени в приетия миналата седмица на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК).
Тримата депутати искат нацистката и комунистическата идеологии да запишат редом до фашистката и радикалния ислям като антидемократични идеологии и изповядването им да се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 000 лева.
Според Славов, Димитров и Андреев действащата норма в НК оставя впечатлението, че едва ли не, фашизмът е най-антидмократичната и най-антихуманната от всички антидемократични идеологии и затова е и изрично упоменат.
„За съжаление, историята е доказала, че по своята античовешка и антихуманна същност и жестокост идеологии като комунистическата и нацистката не отстъпват на фашистката“, пишат в мотивите към законодателната си инициатива народните представители.
Депутатите напомнят още, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон от 38-то Народно събрание през 2000 година.
„Приемането на предлаганите промени, наред с предложенията за обявяване на проповядването на „радикалния ислям“ за престъпление, в сегашната сложна геополитическа обстановка следва да покаже, че за нас ценностите на свободата и Обединена Европа не са просто кухи фрази, а осъзнат демократичен избор и всеки опит за тяхната насилствена и недемократична подмяна от радикални и ксенофобски течения ще бъде преследван с цялата строгост на закона и пресичан още в зародиш!“, пишат в заключение депутатите.