„Абсолютно незаконно ЦИК се опитва да ограничи машинното гласуване до 500 секции в страната, при положение, че Изборният кодекс казва категорично, че избирателят по свой избор може да гласува с хартиена бюлетина или машинно. Това е императивна норма, тоест машинното гласуване е въведено със закона във всяка секция. В закона имаше ограничения за броя машини, които важиха до президентските избори през 2016 година.“ Това заяви в ефира на БТВ Мартин Димитров от Нова Република.

Той  настоя още веднъж за оставките на представителите на ЦИК, позволили си да пренапишат Изборния кодекс, за да ограничат машинния вот. Според него, подобни действия означават, че ЦИК може да отмени всяка норма от закона с 2/3 мнозинство – в това число прерференцията и електронния вот, ако ги счетат за твърде сложни.

„По тяхната логика може утре някой гражданин да каже, че му е много сложно данъчното законодателство и тези данъчни декларации, не можем да се справим с тези срокове, затова ще спре да плаща данъци. Нашето настояване е законите да се спазват“, коментира Димитров.