Битката за свобода се води всеки ден и ни чакат много лоши неща, ако не успеем да ги спрем. Защото до вчера имаше голяма сила в лицето на Европейския съюз, която спираше много лоши неща в България. Само че ЕС в момента има много сериозни вътрешни проблеми и не можем да очакваме външен натиск да ни помага за вътрешните проблеми. Хора, сами сме. И затова като сме сами много ми тежи като кажа на приятели „дайте да се явим заедно“, а те ми отговарят „дайте ще влезем в следващия парламент и там ще се обединим“. Това заяви на среща с граждани и симпатизанти Мартин Димитров от Нова Република.

Събитието е организирано от Движение за обществен натиск, а основната му тема са лустрационните и антикомунистическите законопроекти, внесени в 43-то Народно събрание от Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев от т.нар. Група за натиск.

„От комунизма следват проблемите с олигархията, затворените сектори, завладяната държава и корупцията. Аз като човек, който е християнин, знам че един християнин не може да не бъде антикомунист. Няма как! Защото комунизмът е отнемане и потъпкване на права, унищожаване на личности. Факт е също така, че България сега е най-бедната страна в Европейския съюз, защото ние сме страната в Източна Европа с най-силно влияние на комунизма след 89-та година. Докато не го преодолеем, ще продължаваме да бъдем най-бедната страна в ЕС. Затова тръгнахме да правим всички заедно Нова Република. Всички знаем, че това е труден път, но знаем и каква е цената да успеем“, каза още Димитров.

Петър Славов от своя страна посочи, че представителите на Нова Република тепърва започват битката за промяна на Конституцията, за да може в България най-после да има лустрация в онзи смисъл, който е заложен в лустрационните закони Чехия, Полша и други бивши комунистически държави. Това, което е постигнато в 43-то Народно събрание е максимумът, който е възможен без конституционно мнозинство, категоричен е Славов. За него действащите разпоредби в закона, голяма част от които бяха инициирани през последните 2 години от Групата за натиск, дават на изпълнителната власт всички инструменти да не допуска представители на бившата ДС, стига да пожелае.