„Настояваме с отворено писмо до служебния министър на финансите Кирил Ананиев за оставката на синдиците в КТБ. Те трябва да бъдат отстранени веднага заради незадоволителни резултати. По данни от медиите са събрани едва около 180 милиона лева в масата на несъстоятелността. Или под 5% от „изчезналите“ пари.“ Това обяви в предаването Денят ON AIR представителят на Нова Република Мартин Димитров.
Със своето отворено писмо дясното обединение настоява още за ново международно разследване, като този път бъде наета фирма-ловец, която да върне източените средства и да изобличи замесените лица, а не да пише аналитични доклади.
Представителите на Нова Република искат още в най-кратки срокове да бъдат проверени списъците с кредитните милионери от КТБ, както и лицата, правили цесии и прихващания, както и на квесторите на банката за принадлежност към комунистическата Държавна сигурност.  Тази възможност е заложена в последните промени на т.нар. Закон за досиетата, инициирани от Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев в 43-то Народно събрание.
„Искаме реализация на идеята на Радан Кънев, която той беше лансирал още като член на комисията, която проверяваше КТБ, да бъдат внимателно проследени действията и най-вече бездействието на ДАНС по време на и преди фалита на Корпоративна търговска банка“, допълни Димитров.
„Аз не съм видял БСП и думичка да кажат за КТБ. Те се държат все едно никога не са чували за тази банка и за такъв проблем. Искат всичко да бъде заметено. Лошото е, че в последно време и ГЕРБ се правят, че такава тема няма. Между ГЕРБ и БСП има пълен консенсус, че КТБ никога не се е случила, а още има време за ново международно разследване“, заяви още представителят на Нова Република.
Според него именно конкретните действия и политическият опит на представителите на Нова Република ще бъдат причината десните избиратели да гласуват за надпартийното обединение. Димитров напомни още, че първото предложение за коалиция през 2014 година е било между ГЕРБ и БСП, а признанието за това дойде наскоро от бившия председател на левицата Михаил Миков.
„Мисля че и сега първата коалиция, която ГЕРБ ще предложи, ще бъде на БСП. Няма логика 2014, когато ГЕРБ имаше двоен резултат да им предложи коалиция, а сега при равни – не. Ако някой може да предотврати такъв вариант, това сме ние“, категоричен е Мартин Димитров.