Най-вероятно отиваме към предсрочни парламентарни избори началото на април. До 22 януари ще има служебен кабинет назначен от Плевнелиев. С встъпване в длъжност Румен Радев ще търси бърза смяна и нов служебен кабинет или поне ще смени ключови министри, със следните мотиви.

Първо, служебният кабинет на Радев ще организира парламентарните избори, а това в българската действителност има значение.

На второ място, дори по-важно, служебният кабинет на Радев ще управлява до избиране на правителство, което може да се проточи във времето. В една такава ситуация БСП ще има достатъчно влияние над управлението и след парламентарните избори може да реши за известен период от време да не участва активно в разговорите за създаване на правителство. Това много ще зависи от изборните резултати. Ако се стигне до кабинет ГЕРБ-БСП (за което съм убеден, че хора и от двете партии вече планират), вероятно ще бъде предшествано от симулационна игра на търсене на други коалиции, за да могат и двете партии да кажат, че са взели това решение поради липса на каквато и да било друга възможност и разбира се в името на стабилността и предстоящото председателство на ЕС.

На този фон става все по-важно да се изгради силна демократична алтернатива!