Недопустимо е да отлагаме законопроект, който ще намали лихвите за Белене с 20%

Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и Методи Андреев предлагат Народното събрание да включи в седмичната си програма Законопроект за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. Редакциите са внесени в деловодството на парламента още през месец юни тази година и засягат т.нар. „законна лихва“.

Депутатите смятат, че разглеждането на техните предложения не може да бъде забавяно повече, с оглед на предстоящото изплащане на над 1,2 милиарда лева от Националната електрическа компания (НЕК) към руската компания Росатом по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“.

Основната причина за това е, че техният законопроект би намалил дължимите лихви с 20% или над 60 000 лева на ден.

Промените в Закона за задълженията и договорите на реформаторите предвиждат законната лихва за забавяне да бъде намалена от 10%+основния лихвен процент на БНБ на 8%+основния лихвен процент на БНБ. По този начин изискванията на европейското законодателство се спазват, но тежестта върху длъжниците все пак е осезаемо намалена.

В своите мотиви народните представители представят и справка за законната лихва в останалите страни от Европейския съюз. В 21 от 28-те страни-членки на ЕС тя е 8%. А чрез сега действащия закон в България лихвите за забавяне са сред най-високите в европейската общност.

За да присъства в програмата на Народното събрание, законопроектът трябва да бъде включен от Председателския съвет или да получи подкрепата на мнозинството в пленарна зала за разглеждане през текущата седмица.