„Какви мерки предвиждате за подобряване на работата на Гранична полиция, органите на КАТ и МВР като цяло, включително и чрез сътрудничество с представители на други органи и институции, за недопускане на километрични „тапи” и задръствания в районите на ремонти на автомагистралите и на граничните пунктове с Гърция в навечерието на втората серия 4 почивни през месец септември?”

Този въпрос към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова внесоха днес народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, както и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Повод за парламентарното питане на тримата депутати са километричните задръствания в района на автомагистрала „Хемус“, както и в района на контролно-пропусквателния пункт „Кулата“. На границата в посока Гърция мнозина сигнализираха за огромни задръствания, като се смята, че на места колоните са достигали до 30 километра.

„Основна причина за получилия се „капан” за пътуващите, които веднъж навлезли на автомагистралата след Сандански, попадаха в задръстването, без възможност да се върнат или пренасочат към други пунктове, бе недобрата организация и недостатъчната информация, подавана от органите на КАТ и МВР. Това доведе и до реални опасности за живота и здравето на намиращите с в тази огромна „тапа”, тъй като аварийната лента бързо бе задръстена от недобросъвестни шофьори, а други, силно изнервени от многочасовото чакане,в нарушение на правилата за движение се опитваха да се върнат обратно, карайки в насрещното платно в лентата за аварийно спиране по магистралата след Сандански“, смятат Славов, Димитров и Андреев.

Именно затова народните представители напомнят на министър Бъчварова, че в края на месец септември предстои нов „дълъг уикенд“, през който се очаква отново засилен трафик.

Те предлагат МВР да подава своевременно информация чрез медиите за образуването на „тапи“, а патрулите на КАТ да изпълняват същата функция на място, като пренасочват автомобилите към по-ненатоварени контролно-пропусквателни пунктове и маршрути. Според тях пътни патрули на полицията трябва да има и във вече образували се задръствания, понеже това би спомогнало за спазването на правилата за движението.

„Не на последно място, осигуряване от Гранична полиция на пълноценна и ефективна работа на 100% на всички гишета на съответния граничен пункт на 24-часов режим на работа също е важно, за да могат хората да преминават границата при облекчен режим и да прекарат нормално почивката“, пишат тримата депутати до вътрешния министър.