„Предвижда ли се финансиране с бюджетни и/или европейски средства на ремонтни или други дейности по Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа и ако това е така – в какъв размер и на какво основание, след като така наречената ‘Чиния’ няма статут на паметник на културата и има ли намерение Министерство на културата да ѝ предостави такъв статут?“

Този въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов внасят днес народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Причината за него са разпространените в последните дни в медиите намерения комунистическият символ на Бузлуджа да бъде възстановен с европейски средства, въпреки че дори Българската социалистическа партия отказа да го приеме като дарение и да полага усилия за ремонта или укрепването му, а самата постройка няма статут на паметник на културата.

„Фактът, че такива намерения се лансират, когато в България традиционно не достигат средствата за култура и в частност за опазване на паметниците на културата, буди сериозно безпокойство. Въпросната „чиния“ на Бузлуджа няма статут на културна ценност и не носи никаква стойност сама по себе си“, пишат тримата народни представители в своя въпрос.

Според тях възстановяването на сградата с пари на българския и европейския данъкоплатец, предвид това, че дори БСП, като наследници на БКП, не поемат отговорност за нея, е възпроизвеждане на комунистическия маниер, с който „чинията“ е била възстановена на първо място.

„Ако от БСП и други милеещи по комунистическия режим искат да възстановят постройката на Бузлуджа, могат да пробват да продават държавни таксови марки, за да съберат парите.“, предложи Петър Славов.