Парламентът подкрепи на първо четене предлоенията на Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и други представители на Реформаторския блок за промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) на първо четене. Това се случи след продължителен дебат днес.

Още в самото начало на разискванията по законопроекта, в негова подкрепа се обявиха депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

„Този законопроект е внесен в деловодството на Народното събрание още през месец юни и неговата основна цел е да поправи една несправедливост, а именно – да приравни нивата на законната лихва в България с тези в Европейския съюз, тъй като в момента у нас така наречените лихви за забава са значително над средните. Именно затова ние предлагаме лихвата от 10%+основния лихвен процент (ОЛП) да бъде намалена на 8%+ОЛП за юридически лица и на 4%+ОЛП за физически лица.“, заяви Петър Славов пред своите колеги от трибуната на парламента.

Славов напомни на своите колеги още, че законодателната промяна би намалила и дължимите лихви по Арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ с близо 60 000 лева на ден.

От своя страна Мартин Димитров призова пленарна зала да бъде твърда и единодушна в подкрепата си за законопроекта, понеже техните предложения не могат да бъдат разделяни като леви или десни.

„Тук става въпрос за едно разумно решение, което трябва да се случи. Тази лихва не е променяна от над 20 години, а вече икономическото състояние на страната не изисква да е толкова висока. Именно затова ние трябва да приемем този законопроект. Защото утре, когато при нас дойдат хора, които се оплакват, че са им наложили огромни лихви върху забавени плащания, ние ще трябва да им кажем нещо и то не може да бъде, че е имало законопроект, който не сме подкрепили тогава, поради каквито и да е било причини“, аргументира се Димитров.

Двамата депутати отново включиха в своите аргументи и представената в мотивите на техния законопроект справка с европейското законодателство, която показва, че законната лихва в България е една от най-високите в Европейския съюз, а в 21 от 28-те страни-членки тя е 8%.

Законопроектът на реформаторите беше подкрепен на първо четене от 90 народни представители, двама се обявиха против, а 18 се въздържаха.

„Преди второ четене на законопроекта ще се консултираме с възможно най-много институции, неправителствени организации и заинтересовани лица. Напълно положително становище сме получили вече от Министерство на правосъдието, които се съгласяват напълно с нашите мотиви. Желанието ни е в дебата между двете четения да постигнем максимално широк консенсус и подкрепа.“, заявиха вносителите след гласуването.