Правна комисия може да разгледа още тази седмица законопроекта на народни представители от Реформаторския блок засягащ т.нар. законна лихва. Предложението беше представено днес от Петър Славов пред колегите му от парламентарната комисия. За да се случи обаче ще бъде нужно председателят на комисията да включи точката в дневния ред или депутатите да гласуват приемането ѝ в самото начало на седмичното заседание.

Това се налага след като миналата седмица група депутати от РБ, начело с Петър Славов и Мартин Димитров, предложиха промените в Закона за задълженията и договорите да бъдат включени в седмичната програма на Народното събрание, но няколко гласа не достигнаха за приемането на процедурата им. Още тогава те заявиха, че ще продължават да настояват законопроектът им да бъде разгледан в най-кратки срокове.

Законодателните промени, за които реформаторите настояват, засягат т.нар. „законна лихва“, която се начислява за забавяне на плащания по договори от физически и юридически лица. Към момента лихвата в България е 10%+основния лихвен процент, който е около 1%. Детайлен анализ на законодателството в Европейския съюз, изготвен и приложен към законопроекта, показва, че лихвата за забава в България е сред най-високите в ЕС, докато в 21 от 28-те страни-членки той е 8%.

Именно затова депутатите предлагат законната лихва в страната ни да бъде фиксирана в закона, като стойността ѝ да бъде 8% за юридически лица и 4% за физически. Тази промяна би имала осезаем ефект за българските граждани, които често се оказват длъжници основно на монополни дружества. Тогава върху задълженията, които са натрупали, започват да се трупат и непосилни и напълно неоправдано високи лихви.

Реформаторите настояват промените в Закона за задълженията и договорите да бъдат приети в най-кратки срокове и поради още една причина – те могат да намалят дължимата лихва по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ с 20% или около 60 000 лева на ден.