Системната субсидия за несистемно харчене остава

Едва 30 народни представители подкрепиха предложението на Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев за поставяне на таван от 1,6 милиона лева на държавните субсидии, отпускани на политическите партии. Това се случи при окончателното гласуване на Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2017 година. Против предложението се обявиха и от ГЕРБ, и от БСП.

Инициативата на Славов, Димитров и Андреев е внесена между двете четения на държавния бюджет. Те предлагат субсидиите, които получава всяка партия, получила над 1% подкрепа на последните парламентарни избори, да имат горна граница от 1,6 милиона лева. Към момента субсидията е на стойност 11 лева за получен глас на година.

„Нашето предложение ще спести над 20 милиона лева годишно. Днес бяха отхвърлени много добри предложения за допълнително финансиране – както за честването на годишнината от рождението на Васил Левски, така и за средствата за БАН, изграждането на мемориал на остров Персин и допълнителни средства за децата с увреждания. Отговорът на всички тях беше, че парите не достигат и трябва да се вземат от някъде. Това наше предложение дава решение“, коментира от трибуната на Народното събрание Петър Славов.

Тази мярка е необходима, за да не се стига до абсурди – например дадена политическа партия да получава десетки милиони всяка година, от които не се нуждае за реализиране на политическа дейност, и много често се харчат за съвсем други неща като луксозни воаяжи, скъпи автомобили и други стоки. Това не е целта на тези средства, това не е била и идеята на законодателя, когато е предвидил да се получава подпомагане за политическите партии от държавния бюджет, за да могат те да са независими и да не се влияят от корпоративни и други интереси, каза още Славов.

„Идеята на субсидията не е да си отвориш депозит в банка и да си държиш парите там. Идеята е партията да се издържа и да може да се яви на избори. Партийната субсидия не би трябвало да има други функции. Затова и българският народ с референдума показа своята настройка и отношение към темата. Ние освен намаляване на субсидията като абсолютен размер, трябва да сложим и таван. Трябва да кажем, че определена сума е достатъчна на една партия на годишна база. С колегите Методи Андреев и Петър Славов сме предложили това да бъде 1,6 милиона лева. Смятаме, че всичко над това не е нормално. Ако смятате, че този таван е нисък или висок, може да предложите друг, но горна граница трябва да има“, заяви от своя страна Мартин Димитров.

Нито един друг депутат не пожела да коментира предложението за таван на държавната субсидия. То беше отхвърлено единодушно с гласовете на ГЕРБ и БСП, въпреки че и двете партии изразиха своята принципна подкрепа за резултатите от референдума, проведен на 6 ноември тази година. Единият от въпросите в него предвиждаше намаляване на държавната субсидия на 1 лев за реален глас.

Предложението на Славов, Димитров и Андреев допълва предложението в референдума, като освен намаляване на абсолютната стойност на субсидията, те предлагат и определяне на максимална стойност. Това е единственото предложение в законопроекта за държавния бюджет, което предвиждаше намаляване на средствата за партиите.