„Ще поставите ли пред британските ни партньори въпроса за поставяне на мемориален знак на писателя Георги Марков на моста „Ватерло“ в Лондон на мястото, на което е убит от комунистическите тайни служби бележитият български писател и демократ, Георги Марков?“

Въпросът към министъра на външните работи Даниел Митов е на народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, както и колегата им Методи Андреев от ГЕРБ.

Повод за него е отбелязването на годишнината от трагичното убийство на писателя Георги Марков на 11 септември. А инициативата за поставяне на мемориала е представена на народните представители от граждани, които поставят цветя на паметника на Марков от 2014 година, когато той беше изграден на площад „Журналист“ в София.

„Дейността на Георги Марков е значима не само за България, но и за целия демократичен свят. А именно Великобритания е страната, която дава подслон и трибуна на писателя в годините на изгнание, до неговата насилствена смърт“, пишат в своя въпрос Славов, Димитров и Андреев.

Желанието на тримата депутати е на известният лондонски мост, където Георги Марков е убит с т.нар. „български чадър“ през 1978 г., да бъде поставена мемориална плоча или друг символ на смелостта и значимостта на делото на българския публицист.