Славов и Димитров: Много скоро ще трябва да обясняваме на българските граждани защо не сме намалили лихвите за Белене, а сме имали тази възможност

Мнозинството в пленарна зала не подкрепи предложението на народните представители Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и Методи Андреев за включване в седмичната програма на техни общи промени в Закона за задълженията и договорите. Това се случи днес при гласуване на седмичната програма в пленарна зала.

Единствените аргументи по отношение на законопроекта бяха на вносителите Петър Славов и Мартин Димитров. Отговор от страна на управляващите защо Народното събрание няма да разгледа предложенията им тази седмица, не беше даден.

„Внасяме спешно предложенията за тази точка, предвид предстоящото плащане на над 1,2 милиарда лева от българска страна към Росатом по арбитражното решение за „Белене“. Важно е да се разбере, че нашите предложения ще намалят дължимите лихви с 20% или над 60 000 лева на ден“, заяви Петър Славов.14517612_10150691288379970_7850966991328642419_n

В резюмето на арбитражното решение, изготвено от адвокатското дружество White&Case, което беше публикувано минлата седмица на сайта на Министерски съвет е категорично упоменато, че лихвата по исковете се изчислява въз основа на бългрската основна лихва за забава. Тоест, промяна на българското законодателство преди датата на платежа би означавала и корекция на дължимата лихва.

 

Славов напомни още, че сегашните зако
нни лихви са фиксирани преди 20 години, когато икономическата обстановка в страната ни е изключително несигурна. Днес, на фона на членството на странта ни в ЕС и редица други фактори, положението е доста по-различно от 1996 година и е време лихвата за забава да бъде коригирана, счита реформаторът. Особено като се има предвид, че основният лихвен процент е под 1%, а законната лихва за забава – 10%.

Мартин Димитров от своя стрна представи на народните представители справка, включена в мотивите към техния законопроект, която показва, че лихвата за забава в Българие е една от най-високите в Европейския съюз, като в 21 от 28-те страни-членки тя е 8%, а у нас – 10%.

„Всяка седмица, през която Народното събрание не гласува този законопроект, ще трябва да обясняваме на българските граждани защо в Белгия, Естония, Германия, Люксембург, Хърватия и прочие законната лихва е 8%, а у нас – може би най-високата“, заяви от своя стрна Мартин Димитров.