Групата за натиск настоява за спешни мерки в защита на училищата с национално значение

Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внесоха днес в Министерство на образованието искане по Закона за достъп до обществена информация относно обезпокоителното положение на училищата с национално значение. С него тримата представители на Групата за натиск настояват служебният министър на образованието проф. Николай Денков да предприеме мерки за запазване на статута на националните училища в България.

С него представителите на „Нова република“ искат от служебния министър да предприеме мерки относно неизпълнени законови изисквания от предходния кабинет. Става въпрос за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, според които статутът на училищата с национално значение трябваше да бъде директно препотвърден до 1 ноември 2016 година, но това не е направено. Именно заради пропуска на предходното ръководство на Министерство на образованието и науката, към момента не е известно какъв точно е статута на националните училища.

Като „оправдание“ за неспазения закон предишното ръководство на МОН отбелязва несъответствие с подзаконова разпоредба, която те самите са издали. Заради нежеланието на министерството да се съобрази с волята на законодателя представителите на Групата за натиск изразяват безпокойство, за училищата с национално значение, които са доказали своите високи стандарти в българското образование, традиции и принос.

Досега Групата за натиск използваше парламентарния контрол като основен инструмент за повдигане на обществено значими теми. След като 43-тото Народно събрание приключи своята дейност вчера, Славов, Димитров и Андреев заявяват, че ще продължат своята полезна дейност с нови инструменти – в случая, чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация.