Гражданска платформа Форуми Предложения Акция смяна на водомери в София

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на Venceslav VrabchevVenceslav Vrabchev
  Participant
  Post count: 14
  #1167 |

  След постоянните проблеми с “Топлофикация София” се задават проблеми и със “ “Софийска вода”. Става въпрос за смяна на водомерите. Цитират се около 150000 водомера за смяна, защото са работили 10 години.

  Новите цифрови водомери имат 5 значещи разряда, т.е. ХХХХХ,ууу за измерване на ползваната вода.
  Това означава, че теоретично водомерът може да измери 99999,999 литра /~100000 куб.м./ по техническите си параметри. Да приемем, че на месец водомерът измерва 20 куб.м., на година 240 куб.м. Тогава излиза, че този водомер може да работи 416 години !! Странно е, че животът на водомера се измерва в години вместо с преминали през него куб.м. вода!!! Как да тълкуваме тази драстична разлика- 10г. и 416 г.??

  Очевидно има голямо разминаване!!

  По телевизията представител на “Соф. Вода” на въпроса какво налага смяната на водомерите каза “ Че частите се износвали” !!! Защо тогава производителите са предвидили възможност водомерите да мерят до 100000 куб.м.вода??

  Възниква въпроса /както е при ЧЕЗ с електромерите/:
  Защо водомерите не са собственост на “Софийска вода”? Тогава ще ги сменят когато установят, че не работят. На три месеца “Софийска вода” прави засичане на място на показанията и така може да се установи, дали водомерът работи или не и дали подлежи на смяна. Същото се отнася и за подлагане на контрол на водомерите в специализирани лаборатории.

  Вярно е, че по закон водомерите подлежат на проверка и/или смяна на 10 години,
  но парламентът гласува това, което му предложат компетентните / по скоро които имат интерес от тази смяна /. А дали са компетентни ??

  “Софийска вода” в сайта си предлага смяна на водомер на цена 55,20 лв. При 150000 водомера това 8280000 лв. Това вече прилича на рекет!! Вярно, не само “Софийска вода” може да сменя водомери, но фактът си е факт!!

  Профилна снимка на Мирко МарковичМирко Маркович
  Participant
  Post count: 5

  И спидомера на заставата е до 999 999 километра, но на всеки 250 000 двигателя си иска ремонт.
  Не е проблем смяната на водомерите, защото наистина се износват. Бих акцентирал върху друго – защо по дяволите на всеки три месеца СВ фактурира някакво междинно потребление, което надхвърля десетократно сметките ми за предходните два месеца? Има някакви загуби, които се калкулират от водомера до главния водомер на улицата. Потребителите ли са виновни за тез и загуби? Да си оправят мрежата! Също така прави впечатление, че когато някои комшии не отворят на инкасатора или по една или друга причина не им е отчетена водата, тя се разпределя между останалите потребители и те я заплащат. Когато обаче инкасаторът влезе в дълго неотчитано жилище и отчете водомера на съседа, който не го е пускал, СВ му начислява кубиците и той също си ги плаща. Но от това не следва връщане на пари за останалите. Получава се така, че СВ прибира пари по два пъти за едно и също количество вода. Същото се наблюдава и при парното и сезонното изравняване.
  На края искам да изкажа възмущението си и от ЧЕЗ. Смениха електоремрите през есента в моята кооперация. Взеха нашите и сложиха „нови“, които са по-стари от взетите. Предполагам, че не се е стигнало до смяна на електоремрите, а просто до разместване на уреди за отчитане, които след това минават за нови и кой знае колко милиона са потънали някъде.

  Профилна снимка на Venceslav VrabchevVenceslav Vrabchev
  Participant
  Post count: 14

  Все пак правите ремонт на двигателя, а не сменяте спидометъра. А защо водомерите имат 5 разряда за измерване на куб. м. вода – въпрос който чака отговор ???? Естествено, че и водомерите се износват. Но животът им да се измерва в „години“, а не в преминали през тях куб. м. вода е нещо което не пасва!!!

  Профилна снимка на Мирко МарковичМирко Маркович
  Participant
  Post count: 5

  Вижте едни току що сменени щрангове как изглеждат отвътре и ще Ви стане ясно защо понякога и един кубик вода да мине, може да се окаже фатално за водомера.

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.