Гражданска платформа Форуми Предложения Изчерпателен списък със задължения на а) гражданите и б) фирмите

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на Димитър КьосевДимитър Кьосев
  Participant
  Post count: 1
  #1175 |

  Много би ми се искало някой да направи изчерпателен списък със задълженията на а) гражданите б) фирмите в България. Така на едно място да мога да видя какво, кога и защо трябва да направя, а не да се предполага, че всички в държавата са абонирани и четът сутрин с кафето Държавен вестник.

  Много бих се радвал, ако г-да Реформаторите благоволят да поискат от всички институции да направят такъв списък и една от институциите (например Министерски съвет) да систематизира, публикува и поддържа списъка.

  Профилна снимка на Peter SlavovPeter Slavov
  Keymaster
  Post count: 17

  Въпросът който поставяте има 2 аспекта:
  1. По отношение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, тези данни са публични и ги има в регистъра на Сметната палата (http://www.bulnao.government.bg/), в това число за имущество, заеми, ипотечни кредити и пр.
  2. За останалите физически лица подобна намеса в сферата им на личен живот се счита за недопустима както по нашата Конституция, така и по редица международни актове, по които Р България е страна. Не е оправдано и гледна точка на обществения интерес да се обявява публично, дали съседът Ви, примерно, има заеми или пък ипотечен кредит към банка.
  Що се касае до юридическите лица-търговци, за тях също има задължение да обявяват в Търговския регистър ежегодно финансовите си отчети. В последните може да се открие търсената информация.

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.