Гражданска платформа Форуми Предложения Изборно законодателство

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на miromiro
  Participant
  Post count: 5
  #1095 |

  Предложения които биха ограничили непрестанното му прекрояване от властимащите, про удобен за тях начин :
  – Всякакви промени в изборния закон, да могат да се приемат само от квалифицирано мнозинство народни представители.
  – Промени не могат да се правят по-късно от 12 месеца, преди следващите общонационални избори.
  – Всички имащи право на глас в при конкретните избори (вкл. тези които нямя да гласуват) са длъжни да се регистрират чрез електронен подпис или собственоръчно като такива и това е общия брой на гласоподавателите в съответните избори. Нерегистрираните имащи това право се санкционират с лишаване от определени социални права или обществени услуги до следващия изборен период. Броят на регистрираните не е постоянен, но не може да е по-малко от две трети от имащите право.
  – Избраният народен представител може да бъде отзован, чрез механизъм на бламиране от избирателите в неговия район, който се активира по инициатива на повече от половината гласували в района и представлява частичен избор за този мандат.
  Това са сурови идеи, но мисля че са полезни. Имам намерение да споделя и други на тази тема.

  Профилна снимка на Peter SlavovPeter Slavov
  Keymaster
  Post count: 17

  Днес (18.02) внесохме залонопроект за промени в ИК, въвеждащ ел.гласуване. Много от прблемите, които често се адресират напоследък, съм разписал в друг законопроект, който се надявам още утре да внеса с колегата М.Димитров и др.колеги:напр. изборни райони в чужбина, отпадане на партийните преференции за водачи на листи, засилвне на Преференцията, реално въвеждане на машинно гласувсне още тази година и др.
  Част от предложенията за които пишете изискват и промени в Конституцията (2/3 мнозинство за промени в ИК, предсрочно отзоваване на депутати) и макар и добри ксто същност, няма как да ги предложим без такива промени.

  Профилна снимка на miromiro
  Participant
  Post count: 5

  Peter Slavov, уважавам деятелността ви по тази тема, но мисля и препоръчвам концентриране върху най-проблемните й пунктове – изчистване на така наречените „мъртви души“ от списъците, „изборни номади“ и нагло заблуждаване и лъгане на избирателите в предизборния период. Ако е необходимо за такива промени, борете се за свикване на ВНС, защото цялото бъдеще е функция от политически решения и воля, а те са функция на на народните представители. По-добре е малкия ресурс от влияние да се влагат в стратегически действия, отколкото в тактически победи. Последните само забавят статуквото и го рафинират, без да му прекъснат корените. Дори мисля че е време да се свика ВНС, което да се самопремахне като институт, а промени в Конституцията могат да се правят например с мнозинство от 2/3 или 3/4 и след подлагане на референдум.
  Мисля, че конституцията е сърцето, но изборния кодекс и законът за референдумите са мускулите на демокрацията и без тяхната промяна си остава на книга и хилава. Мисля и, че и не трябва да се кахърите, че тези промени са бавни, защото са фундаментални, а хубавите и трайни неща стават бавно 🙂

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.