Гражданска платформа Форуми Предложения Коя е най-полезната фирма за бюджета на България – или нещо за Лукойл-завода

Преглеждане на 6 съобщения - от 1 до 6 (от всички 6)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 50
  #1024 |

  Това са фактите за „Лукойл нефтохим Бургас” АД /за краткост – завода/. От 2010 год. до 2014 год. завода е внесъл в бюджета 3 889/три милиарда и 889 милиона лева/ други данъци. Възстановил е други данъци от бюджета 4 725/четири милиарда и 725 милиона лева/. Значи завода е на кяр с 836 милиона лева. С други думи бюджета няма никаква полза от завода. Това показват отчетите за паричните потоци/ОПП/ на завода, които са част от годишния финансов отчет /ГФО/. Всички ползвани данни са от тях. Тук не влизат внесените ДОД от заплатите и осигуровките за ДОО. При положение, че заплати и осигуровки за 2014 година са само 64 милиона лева, спокойно можем да ги игнорираме като пренебрежимо малки. Предлагам два варианта на питане до финансовия министър.
  Вариант 1: Колко са нето внесените данъци, акцизи, осигуровки, такси и други видове задължения за внасяне в бюджета от „Лукойл нефтохим Бургас” АД за последните 5 години – 2010 до 2014/вкл./ години.
  Вариант2: Кои са 10/десетте/ най-полезните фирми за бюджета през последните 5 години/2010 до 2014 вкл./.
  Аз бих предпочел втория начин на питане, защото така Мин. Фина няма да знае какво точно ни интересува с това питане. Така, ще се разбере кои са 10 най-полезни фирми за бюджета…тоест кои фирми заслужават най-голямо уважение от обществото. Ще бъде много любопитна реакцията на русофилите като не видят Лукойл-завода в първите десет. В пресата и другаде съм срещал често манипулативни публикации, че завода бил най-големия вносител в бюджета и прочие глупости. Ще потърся в архивите си, и ще пусна извадка от такава публикация.

  • Темата беше редактирана на преди 4 години, 5 месеца от Профилна снимка на nikitomov nikitomov. Причина: Малко пояснение
  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 50

  Ето извадка от такава абсолютно манипулативна публикация за Лукойл нефтохим Бургас АД….

  ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас готов за европейски лидер
  16-09-2013 год. – в. „Стандарт“
  Платените данъци от приватизацията до момента са 17 млрд. лв.

  Това число е абсолютна манипулация….затова поставям и моето питане към Мин. Фина…

  Профилна снимка на Peter SlavovPeter Slavov
  Keymaster
  Post count: 17

  Преди време поставих подобен въпрос към Министерство на финансите-отговорът име е тук, доста „постен“ и витиеват. С други думи ни пращат да си ровим сами из Търговския регистър..
  http://parliament.bg/bg/topical_nature/23591

  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 50

  Видях въпроса и отговора които сте получили. Отговорили са Ви съвсем коректно мисля. Затова сега ще формулирам трети вариант на въпроса. Моята/нашата цел е да докажем, че,“Лукойл нефтохим Бургас” АД не е никакъв сериозен данъкоплатец съобразно милиардите приходи които реализира всяка година, и най-вече русофилите да разберат колко е ползата за държавата от Лукойл. Целта е в питането да не фигурира конкретно Лукойл.

  Вариант 3: Кои са 10/десетте/ най-полезните фирми за бюджета през последните 5 години/2010 до 2014 вкл., като се имат предвид нето внесените данъци, акцизи, осигуровки, такси и други видове задължения за внасяне в бюджета.

  Така зададен въпроса няма как да ни пратят към търговския регистър или другаде, защото необходимата конкретна информация я няма там, а и където и да било другаде. Питането си е съвсем резонно, защото НИЕ КОРЕКТНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ/които не можем да ползваме офшорки като Литаско както го прави Лукойл Русия/ искаме да знаем кои фирми да уважаваме, кои фирми имат най-голям принос към бюджета. .

  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 50

  За да няма никакъв начин да ни пратят в „девета глуха“ още малка редакция на питането.

  Вариант 3: Кои са 10/десетте/ най-полезните фирми за бюджета през последните 5/пет/ години/2010 до 2014 вкл./, като се имат предвид нето внесените данъци/разликата между внесените и възстановените данъци, ако има такива/, акцизи, осигуровки, такси и други видове задължения за внасяне в бюджета.

  Ако зададете въпроса сигурен съм, че ще има доста нетърпеливо очакващи отговора хора. Тъй като Лукойл няма да е сред десетте, ще има доста интересни продължения по темата. Уточняването на това какво означава нето …въпреки, че може да се каже, че се подразбира, аз мисля, че трябва да се конкретизира.

  • Този отговор беше редактиран на преди 4 години, 5 месеца от Профилна снимка на nikitomov nikitomov.
  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 50

  Г-н Славов, най-авторитената класация на фирми прави в-к Капитал. Аз имам тяхните класации от 2005 година Та според тях приходите на топ 10 фирми за 2014 година са 24 милиарда и 175 милиона лева. Печалбата след облагане с данъци е..е…няма печалба, а загуба от 817 милиона лева. Сумарно акционерите на тия 10 фирми/общо разбира се/ няма да получат и стотинка дивидент…нула ..зеро. Някои може да са внесли якакви данъци след преобразуване на финансовия си резултат, но нова от класацията не може да се види. То и няма голямо значение, защото е вожно тяхното поведение като група. Да разширя малко питането…а, как са нещата с топ 100 от фирмите. Нещата са така. Топ 100 имат приходи за 2014 година 57 милиарда и 596 милиона лева. Сумарно финансовия резултат на всичките 100 като група е…е…само 86 милиона лева. Това се получава като се сборуват финансовите резултати на всичките 100 фирми. Той е ужасно смешен. Тъй като аз ги имам сканирани на пидиеф файл всичките топ 100 заедно с резултатите им ще Ви ги изпратя на имейл който намеря във фейса или другаде. Има и бонус от 2014 година. Капитал са разширили класацията до топ 300. Така, че ще имате класацията на топ 300 фирми по приходи за 2014 година. Ще можете сам да проверите това което пиша.

Преглеждане на 6 съобщения - от 1 до 6 (от всички 6)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.