Гражданска платформа Форуми Предложения Образователен ценз при гласуване

Преглеждане на 15 съобщения - от 1 до 15 (от всички 17)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на Ивайло ВантулевИвайло Вантулев
  Participant
  Post count: 2
  #1055 |

  Не знам каква е нагласата за нещо такова, но ми се струва че хора с ниска грамотност или никаква такава не трябва да участват по никакъв начин в политическите процеси. На мен лично ми се струва, че една такава промяна е по-смислена от въвеждането на задължително гласуване.

  Профилна снимка на КеренскиКеренски
  Participant
  Post count: 1

  Пълна подкрепа!
  Ако няма поне основно образУвание, то с какво е по-добър от един младеж под 16 години, който няма право да гласува?
  Хора пристигнали с автобуси, които не могат да пишат на кирилица избират депутати!:(
  Необразовани, за една бира и кебапче определят бъдещето на нашите наследници, без дори да осъзнават какво правят!:(0
  За всяко нещо в живота, което искаш да постигнеш има определени стъпала, които трябва да изкачиш!
  Конституционното право за избор, също трябва да се заслужи!
  В много случаи младежите „без право“ са по-интелигентни и могат да формулират своите виждания за бъдещето отколкото някои с права, но без вещество в междуушното пространство!
  Тази промяна ще окаже коренна промяна в депутатския състав.
  Може да подтикне и някои да постигнат и нещо по-вече в своето интелектуално израстване!

  Профилна снимка на Емануил ТодоровЕмануил Тодоров
  Participant
  Post count: 7

  подкрепям, а също и да има максимална възраст за гласуване – да кажем 75 години.

  Профилна снимка на Penka IvanovaPenka Ivanova
  Participant
  Post count: 4

  Дори не е нужно да се въвежда образователен ценз. При добро желание може да се постигне желания резултат само с промяна на бюлетината.
  Може да се премахне номерацията на различните партии/кандидати.
  Така трабва да изчетеш имената на кандидатите (т.е. да можеш да четеш на български език), за да откриеш твоя човек. Избраният кандидат няма да се посочва с кръстче, а на самата бюлетина всеки на ръка ще изписва примерно „Моят избор е Иван Иванов Иванов“.

  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 35

  „Ха..Ха..Ха….аз предлагам хората над 70 години да нямат право да гласуват“…. тъпа…много тъпа и безсмислена тема“.

  Профилна снимка на Peter SlavovPeter Slavov
  Keymaster
  Post count: 16

  Преди време внесох законопроект за промени в Изборния кодекс, които наред с други предложения, съдържаше и ограничаване на възможността за манипулиране на по-ниско образованите групи от населението. Например, като отпадне изписването на номерата пред имената на партиите и всеки следва да си прочете партията, за която гласува.
  Предполагам знаете, че въвеждането на директно ограничение за лица, примерно без основно или средно образование, да гласуват, ще влезе в противоречие с Конституцията и разпоредбите й за недопускане на дискриминация и за общо, равно и пряко избирателно право.

  Профилна снимка на Борислав МишевБорислав Мишев
  Participant
  Post count: 7

  Отдавна (от 2-3 години) обмислям подобна идея – само че малко по-всеобхватна.

  Работното наименование е „интегрален избирателен ценз“, който включва в себе си не само образователната степен, а също и: семейно положение, нает/работодател, плащане на данъци и осигуровки и др. под. Целта е не да се изключват български граждани от изборния процес , а на базата на тези показатели всеки имащ право на глас гражданин да получи своеобразен рейтинг (според приноса си към обществото) по скала, напр. от 1 до 10, който ще бъде и „тежестта“ на неговия глас при отчитане на резултатите.

  Идеята е базирана на разбирането, че давайки гласа си, всеки гражданин „прехвърля“ временно част от суверенитета си, овластявайки по този начин спечелилия изборите (да действа от негово име по общите държавни въпроси, сиреч – политиката). Ако един гражданин е само бенефициент (без никакъв обществен принос) на държавата – без образование, безработен, без доходи, семейство и т.н. – то той няма и никакъв суверенитет (няма политическа воля, интерес, предпочитания за типове политика), с охота би продал гласа си и реално не „прехвърля“ власт, а само един гол „глас-бройка“.

  Сегашната система осигурява диктат на политическото невежество (масите) над политически просветеното малцинство.

  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 35

  Мишев, избии си идеята от главата. Това е дискриминация по подоходен признак. Един човек един глас…така е във всички цивилизовани държави….не знам дали в „Нубия“ не е така…но нали няма да се равняваме по „Нубия“.

  Профилна снимка на Борислав МишевБорислав Мишев
  Participant
  Post count: 7

  @ nikitomov февруари 19, 2016 в 9:18 am

  Не знам защо ми говорите „на ти“ – не си спомням да сме близки, а и не виждам как би могло.

  Сега по темата: не виждам дискриминация в предлаганата идея. Изискването „един човек – един глас“ е спазено, само че всеки глас е с различна тежест, според личния принос към обществото, което съответства и на реалното положение в живота.

  Както е в пенсионната система (нали сте чувствителен по този въпрос): който се е осигурявал на висок осигурителен праг, при пенсиониране получава по-висока пенсия.

  Когато един избирателен процес дава изкривени резултати (и в Парламента попадат хора като бат’ Сали), е напълно допустимо да се въведат временни (за няколко избирателни цикъла) промени, които да гарантират модернизирането на обществото и държавата.

  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 35

  Всяка идея може да се обсъжда…вкл. и най-безумната. Демокрация…какво да правиш. …според личния принос към обществото, което съответства и на реалното положение в живота….КОИ ще оценява предлаганите неща, и по каква методика…неква методика да предложиш!!! И двете са силно субективни неща…затова питам???

  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 35

  Аз съм със американска ценностна система. Там можеш да говори на ти и на президента Обама…и на никои няма да направи впечатление това.

  Профилна снимка на miromiro
  Participant
  Post count: 5

  Според мен, проблемът не е точно в грамотността на гражданите или притежаван от тях, какъвто и да било ценз. Няма манипулирани избиратели – те са винаги наясно, че участват в изборна измама ! Разбира се, това не винаги е по тяхна воля и понякога е с принуда, но винаги са наясно и винаги тези им действия се организират и ръководят от някой. Винаги този „някой“ е публично известен. Така че проблема е тово което знае всеки квартален клюкар да е предмет на дейността на полиция и прокуратура.
  Смешно е да се мисли за ограничаване на изборни права – това е като кучето, дето хапе тоягата, а не ръката която я държи 🙂

  Профилна снимка на Борислав МишевБорислав Мишев
  Participant
  Post count: 7

  @ miro февруари 19, 2016 в 3:58 pm

  Ако говорим за „изборни измами“, то популистката предизборна агитация и неизпълнимите обещания са си par exellence такива и то непреследвани от закона. Но не за това е разговорът.

  Говорим за това, че в масата на получаваните при избори гласове една голяма (по-голямата?) част са баласт – гласове от икономически зависими хора, без формулиран политически интерес, неспособни да проследят връзката между изборите и начина, по който функционират държавата и обществото и неспособни да разпознаят кандидат, който да ги представлява политически.

  Не виждам нищо смешно в идеята временно да се намали тежестта на тези гласове. Напротив – смешно е просветените, енергичните, знаещите и политически грамотните – сиреч, тези, които са способни да „дърпат“ страната напред, да бъдат спъвани (на принципа на мнозинството) от онези, които не могат да се справят дори със собствения си живот.

  Профилна снимка на nikitomovnikitomov
  Participant
  Post count: 35

  Напротив – смешно е просветените, енергичните, знаещите и политически грамотните – сиреч, тези, които са способни да „дърпат“ страната напред, да бъдат спъвани…. Мишев, демокрацията е система от правила и процедури. Колективните политически права се реализират чрез партии. Тия….. просветените, енергичните, знаещите и политически грамотните ….ако действително са такива да си направят партия…да се явят на избори, и ако негово величество НАРОДА им гласува доверие, то те ще определят правилата и процедурите поне формално 4 години/могат и да не ги изкарат/. Така се прави. Всичко друго е чешане на езици. И накрая едно леко питане. КОИ журита, състави и т.н…ще определят КОИ са най- просветените, енергичните, знаещите и политически грамотните?????? Посочи примерни 5 имена от жури което да избира въпросните.

  Профилна снимка на Христо ХристовХристо Христов
  Participant
  Post count: 3

  Аз съм за образователен и възрастов ценз. И също така национални листи за партиите, за да не ни пробутват гласувайки за дадена партия да влизат разни недоразумения.

Преглеждане на 15 съобщения - от 1 до 15 (от всички 17)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.