Гражданска платформа Форуми Предложения Общинските съветници – по-малко на брой и без заплати.

Преглеждане на 7 съобщения - от 1 до 7 (от всички 7)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на КатисКатис
  Participant
  Post count: 1
  #1016 |

  По неписано правило в общинските съвети трябва да участват честни и достойни хора, професионалисти в различни области, утвърдени в професиите си уважавани гравдани. Да, ама не. Общинските съвети през последните години се трансформираха в групировки на местни велможи и новобогаташи и вместо да работят за благото и интересите на общините, те всъщност работят за кмета, за себе си и за хората, с чиито пари са избрани. Навсякъде в България съветниците полуюават заплати, като в същото време голяма част от тях са на държавна работа. Вместо да са коректив на местната администрация, те са се превърнали в неин придатък и в повечето случаи чиновници и съветници дружно тормозят тези, които им плащат заплатите. Моето предловение е напълно да отпадне заплащането на съветниците. Те трябва да работят на доброволни начала за благото на общините си. Това ще бъде първата стъпка към намаляване на мераклиите за общински съветници и ще спести много пари на общините. Освен това е наложително намаляването на броя на съветниците, поне с 30% спрямо сегашния.

  Профилна снимка на Angel GeorgievAngel Georgiev
  Participant
  Post count: 8

  По-лесно ще става купуването на гласове, а продаващите се гласове повече и по-достъпни.

  Профилна снимка на thewolfthewolf
  Participant
  Post count: 5

  Вижте, в България каквото и да се промени почти нищо не сработва. Много хубави идеи, които навсякъде по света са дали резултати в България пропадат. Така, че универсално решение няма. Според мен е по-смислено да се разширяват въпросите, по които е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се провеждат референдуми, по-възможност електронни.

  Иначе по-конкретното предложение – звучи добре, нека предположим, че ще се приеме и какво? Според мен просто ще намерят друг начин да си вземат тия пари, в краен случай ше ги откраднат. В държава, в която нямаш прокуратура и съд, в която няма наказани политици, каквито и закони да приемат, те пак ще му намерят начина, затова по-добре да им се отнема от властта и хората сами да си решават. На местно ниво е много по-лесно – въпросите за рещаване не са толкова сложни, близко са до ежедневието на хората и ако се започне с референдуми на местно ниво с времето хората ще придобият малко политическа култура (дано!) и току виж се започне и с референдуми на национално ниво.

  П.С.
  Нямам голяма надежда дори и за референдумите гледайки как си управляват етажните собствености. 🙂

  Профилна снимка на thewolfthewolf
  Participant
  Post count: 5

  Още една идея ми дойде наум: да се ограничи правото да бъдеш общински съветник до ЕДИН мандат, без право на повторение. Само ако няма достатъчно кандидати тогава да се разрешава втори (в малките общини сигурно ще възникне този проблем). Така всеки гражданин ще има достъп и ще се намали шанса за корупция, ще се увеличи възможността за реални дебати.

  Общиниските съвети не са място за професионални политици, а граждански надзор над кмета. Колкото повече нормални и случайни хора там толкова по-добре. Разбира се, има го и риска да се купуват много лесно на принципа – тук съм за малко и за последно.

  Профилна снимка на Емануил ТодоровЕмануил Тодоров
  Participant
  Post count: 11

  логично е общ съветници да работят без заплата или поне срещу символична такава, покриваща разноските им (все пак те работят в по 3-4 комисии и дейността им не се свежда до заседанията само). нека не забравяме, че от всички видове обществени изборни и назначаеми постове, те единствени имат право да си работят по професията – нещо, което е забранено за депутати, кметове, министри и пр., с много редки изключения, ако се касае за преподавателска дейност и пр. и пр.

  Профилна снимка на ZdravkoZdravko
  Keymaster
  Post count: 10

  Много от членовете на ГРАЖДАНСКИ БЛОК, които са общински съветници, предложиха на местните парламенти заплатите на общинските съветници да са нулеви или символични, но за съжаление нямаха подкрепа.

  Ето и един пример

  Профилна снимка на Peter SlavovPeter Slavov
  Keymaster
  Post count: 17

  Не само при общинските съветници, а и при регулаторите, държавните дружества и пр. стои въпросът за публичността на получаваното възнаграждение и прякото му обвързване с резултатите от работата. А не да се раздават тайно и скрито бонуси и ‘екстри’ на калпак за щяло и нещяло. За съжаление не виждам общото отношение на администрациите да е положително и явно трябва да се търсят законодателни промени, за да бъдат задължени висшите чиновници да се отчитат а 100% пред обществото.
  Добър пример е както съдебното дело, което спечелихме срещу БНБ за скритите бонуси, и то в навечерието на фалита на КТБ (http://www.webcafe.bg/newscafe/politika/id_1805822507), така и изготвения и внесен от мен и колегата Димитров законопроект за прозрачност и лимити на възнагражденията в регулаторите: https://news.bg/politics/deputatite-se-sabraha-za-da-priemat-tavan-na-zaplatite-v-regulatorite.html

Преглеждане на 7 съобщения - от 1 до 7 (от всички 7)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.