Гражданска платформа Форуми Предложения Отворено писмо за образователна реформа

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на Иван ЦоловИван Цолов
  Participant
  Post count: 1
  #1211 |

  Промяната на факти, свързани с културно-историческото ни наследство, за сметка на чужди идеи и премахването от учебниците на литературни произведения, формиращи българското самосъзнание, пряко застрашава българската национална идентичност и единството на нацията ни.

  В резултат на това страната ни е изложена на културна агресия, която с течение на времето рискува да се превърне и в политическа.

  На 15-ти февруари тази година, внесохме в Министерския Съвет и Министерството на Образованието и Науката отворено писмо включващо няколко идеи, с молба към правителството да защити българската национална идентичност и единството на нацията ни, като ги приложи.

  Бихме желали в тази платформа да публикуваме няколко от тях с надеждата те да получат необходимата подкрепа.

  Предлагаме следните промени в учебните програми:

  Историята на страната ни да се изучава в училищата предимно от „българоцентрична“ гледна точка. Например, за нас е важно всички българи да считат Васил Левски за национален герой, а не за нарушител на законите на Османската Империя.

  Предлагаме и следните две допълнения към тази идея:
  – Да се проведе широк обществен дебат относно как да се изучава историята на тоталитаризма в България за да може престъпления като Народния Съд и Възродителния Процес да не се приписват на българския народ
  – В учебниците по история и българска литература да се използват по-правилните термини „османци“ и „османско“ по отношение на представителите на Османската империя и събитията, случили се по нейно време.

  Например, не искаме деца от турското малцинство в България да научат изучавайки поезията на Ботев, че той не искал „турчин да беснее над бащино му огнище“ след като по времето на Османската Империя, думата турчин е била индикатор за националност, а не за народност.

  Всички предложения може да видите тук: http://www.eurochicago.com/2016/02/otvoreno-pismo-mon/#
  Държа да подчертая, че тези предложения са обсъждани повече от 3 месеца и не са плод на случайни фантазии. Г-н Алекс Алексиев също подкрепя отвореното писмо и ни помогна за разработване на т.4.

  В близко време плануваме да внесем като отделно предложение тук отделно т.7 с изцяло разработена концепция за бизнес инкубаторите – как точно ще се финансират, какво ще е участието на държавата и т.н.

  Ако някой иска да се свърже с нас освен тук може да го направи и на e-mail адрес contacs_csv@abv.bg

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.