Гражданска платформа Форуми Предложения Отпадане на тавана на всички пенсии

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на Venceslav VrabchevVenceslav Vrabchev
  Participant
  Post count: 14
  #1160 |

  Обръщам се към Вас за следното:
  С последните промени в пенсионната реформа, таванът на старите пенсии няма да се променя в следващите 3 години, а след 2019 г. не е ясно какво ще се случи. Тази ситуация към момента засяга около 33500 пенсионери. Може би след 2019 г. ще се преброят колко са останали от тези 33500 и след това ще се вземе някакво решение. Разбирам, че сме ненужни, в тежест на бюджета, ненужни за обществото, но все пак ние не искаме милостиня, а резултата от нашия труд.

  Бих искал да получа отговор на следните въпроси:
  1. Докога ще се противопоставят пенсионерите едни на други. В пресата и телевизиите обикновено се дава следния пример: “На гишето в пощенския клон чакат двама, единия с 16000 лв пенсия, а другия с минимална”. Това е официалното обяснение защо трябва да има таван!! Защо не публикувате броя на пенсионерите с пенсии до 1000 лв, до 1200 лв, до 1500лв и т.н. ??
  2. В КСО се прокламират 5 основни принципа, единият от които е РАВНОПОСТАВЕНОСТ. Аз го разбирам така: вноските – по закона, изчислението на пенсиите по еднакви правила, резултатът е пенсията, която пенсионерът трябва да получи!! Вие как разбирате този основен принцип?
  3. КС / Конст.съд/ има две решения по въпроса – те са толкова услужливо написани, че не заслужават да се коментират, но питам как “арбитърът” може да решава спор, след като е персонално заинтересуван- конст. съдии нямат таван на пенсиите. Това ли е справедливост или класически “конфликт на интереси” ?
  4. Кой трябва бъде органът, който би защитил нашите права?? Очевидно е, че ние не сме като полицаите, които излязоха на улицата и правителството оттегли предложените промени!!
  5. В исторически план през 1926 г. също е имало таван на пенсиите, но в диапазон 500 лв минимална-5500 лв максимална пенсия!! Защо отпадна наложилата се практика всяка година максималният осигурителен доход да расте с 200 лв, което водеше все пак и до промяна на тавана на пенсиите?? Дори “швейцарското правило” практически не ни засяга!!
  6. Ако ние сме “спасителите” на бюджета на държавата /с ръст над 2.5% за 2015 г/, то обявете ни “дарители” или “спасители”!!!
  7. Обяснете ми как да възпитавам наследниците ми, как да внушавам на синовете и внуците ми, че България е държавата, за която си струва да работят, да живеят и да се пенсионират??

  Профилна снимка на Емануил ТодоровЕмануил Тодоров
  Participant
  Post count: 11

  ЗА съм. Това ще струва само 120 млн на година, които са нищо в сравнение с общите харчове, но пък една несправедливост ще бъде поправена. Трябва да отпадне и максималният осигурителен праг за ДОО и хората с високи доходи да могат да се осигуряват на реалните си такива.

  Профилна снимка на Петър ПетровПетър Петров
  Participant
  Post count: 9

  Господа Врабчев и Тодоров, напълно Ви подкрепям. Човек работи няколко десетилетия и се стреми да си осигури по-добра пенсия, в съответствие с държавните изисквания, за достойни старини. Моментът на пенсионирането все някога идва, но държавата едностранно казва: “определената пенсия ти е голяма, ще ти дадем по- малка” и това за неопределено време, както се очертава до живот.
  Защитниците на „тавана на пенсиите” казват, че той е израз на справедливост. Справедливост – за кого?
  Българските пенсионери, по отношение на „тавана”, са разделени в три групи.
  Първата група – около 50 души – пенсионирани висши ръководители в държавата и конституционни съдии. За тях ограничение на пенсията /”таван”/ няма и неговото съществуване не ги засяга.
  Втората група – малко над 30 000 души – пенсионери с ограничение на пенсиите /”таван”/, за които ощетяването е различно и в някои случаи е значително. За тази група „таванът” е несправедливост.
  Третата група – над 2,1 млн. души – пенсионери с определени пенсии под „тавана”, които се изплащат в пълен размер.
  Справедливостта е може би за третата група, но тя се изразява основно в това, че хората от тази група са доволни по български, че някой е прецакан. Ако икономията от „тавана” /около 10 млн. месечно/ се разпредели между пенсионерите от тази група, то те ще получат по няколко лева допълнително към пенсиите си. Така че и тук справедливостта е нищожна и по-скоро е с популистки характер.

  Профилна снимка на Peter SlavovPeter Slavov
  Keymaster
  Post count: 17

  Здравейте, поставяте актуален въпрос, който очевидно към момента не е справедливо решен в законодателството ни. Защото е явно несправедливо, човек да е заделял съответната сума, за да получава определен размер пенсия, и след пенсионирането си да не може да я получава в пълен размер. Защото, примерно, след 45г. комунизъм, пенсионният фонд е бил източен и пр.
  Преодоляването на проблема очевидно изисква време и нарастване на осигурителните постъпления в пенсионно-осигурителната ни система. Все пак, след 2019г. следва лимитът за макс. пенсия да нарасне на 40% от МОД, като за новоотпуснатите да няма лимит.
  Вижте и този отговор на парл.въпрос от Ив. Калфин, мисля ще Ви е полезен:
  http://parliament.bg/bg/topical_nature/23223

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.