Гражданска платформа Форуми Предложения Промяна на името на най-големия български храм

Преглеждане на 5 съобщения - от 1 до 5 (от всички 5)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на Борислав МишевБорислав Мишев
  Participant
  Post count: 9
  #1131 |

  Моето предложение е патрон на най-големия български храм – патриаршеската катедрала в София да бъде Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ (както е била първоначалната идея) или да бъде възстановено името „Св. равноапостоли Кирил и Методий“ (както е било в периода 1916 – 1920 г.).

  В момента „патрон“ на този храм е натрапеният ни и напълно чужд на българите Александър Невски – изключително спорна историческа фигура от XIII в.

  Всеки историк, който има ясно съзнание и професионална съвест, би потвърдил истината за колаборационизма (към монголите), предателствата (включително на родните си братя), азиатската жестокост (избождане на очи, набиване на кол) и, не на последно място – верската повратливост на Невски, който освен че през 1248 год. приема католицизма, завършва живота си като мюсюлманин…

  Свтецът-менте Невски е, така да се каже, „политически маркетингов продукт“ – пласиран през XVI в. от руската църква на руския народ като „светец“ поради държавни нужди. По-късно Сталин го „до-канонизира“, отново поради нуждите на държавата, като учредява орден на негово име и нарежда да се заснеме епическа кинолента за „подвизите“ му.

  Но всичко това са руски проблеми – да си се оправят със светиите си!

  Нашият проблем е, че тази одиозна личност няма абсолютно никаква допирна точка с България. Нищо! И като такава не заслужава на нейното име да бъдат кръщавани храмове – камо ли най-големият, най-важният, централният храм в България.

  Профилна снимка на Борислав МишевБорислав Мишев
  Participant
  Post count: 9

  Уважаеми г-н Славов,

  Склонен съм да участвам в създаването на такава гражданска инициатива, както и на фонд за набиране на средства за осъществяването ѝ, стига идеята да получи голяма обществена подкрепа.

  Профилна снимка на ZdravkoZdravko
  Keymaster
  Post count: 10

  Съгласен съм с огромна част от доводите, но не напълно. Александър Невски е бил татарин, а това е част от волжките българи. Християнизирал е голяма част от Русия, вярно, че с кръв, но и тук християнизацията (втората) при Борис не е протекла като във филма със Стефан Данаилов. Имало е всенароден бунт срещу въвеждането на новата религия, който е продължил повече от 2 години и са били избити между 30 000 и 100 000 души, което далеч надхвърля бройката на боилите и техните семейства, както е във филма и учебниците за средно образование. Но да оставим това.
  Скромното ми мнение е, че евентуално преименуване на храм е в прерогативите само и единствено на Църквата. Не съм сигурен, дали канонично е възможно, но на практика е почти невъзможно, защото Неофит е в международна изолация и това го показа посещението на Вартоломей, който се държа доста арогантно. А това ще разсърди руския патриарх със сигурност. Отварянето на втори фронт ще е пагубно за патриарха.
  Отделно на това във времето на преименуването на храма – паметник (а той е паметник, защото е построен в памет на загиналите руски войници за освобождението на България), храмът е бил държавна собственост.
  Собствеността многократно е била прехвърляна между държавата и църквата, но в момента катедралата е собственост на синода, като и последното възможно обжалване завърши в полза на БПЦ – инфо ТУК..
  По мое скромно мнение преименуването (което адмирирам), би станало чрез натиск върху синода чрез подписка на кръстени християни или с такава гражданска инициатива, която обаче наистина да бъде подкрепена от много хора, ама наистина много.

  Профилна снимка на Борислав МишевБорислав Мишев
  Participant
  Post count: 9

  @ Zdravko февруари 19, 2016 в 9:46 pm

  Не мисля, че нашата дискусия трябва да се върти около това какъв е бил Невски. Сериозните историци го определят като, меко казано, спорна фигура.
  Руската държава го „произвежда“ в герой, а по-късно и в символ на Русия поради една единствена причина – приписваните му победи (според някои руски историци, Невски е роден едва през 1230 г., а „героичните“ битки са през 1242 г) над тевтонците. Сиреч, заради опълчването му срещу Запада – което издава изначалния и вечен руски страх от влиянието и конкуренцията на западната цивилизация. Но, както казах и в предишния коментар, това са си руски проблеми – да си му берат гайлето. Нас не ни засяга…

  Засяга ни обаче това, че, абсолютно нелепо и неуместно, патрон на най-важния ни храм е една натрапена ни и напълно чужда на България, българите и българщината фигура.

  Прав сте за политическите интриги около именуването и преименуването на храма. Но ако постоянно покорно свеждаме глава и се стараем да не „разсърдим“ тогова и оногова, как ще имаме национално достойнство? Нямаше да имаме и екзархия, и автокефална църква – а значи и патриарх.

  Със сигурност сте наясно, че първоначалният замисъл е бил храмът да носи името на Княз Борис-Михаил – покръстител. По това време БПЦ е схизматична, но това не пречи на Русия да наложи техния си и нямащ никакви допирни точки със страната ни Невски за патрон, за да затвърди влиянието си в България. (Интересен епизод от онези времена е отказът на руския клир да извърши съслужение с митрополит Методи Кусев при освещаването на новоизградения храм-паметник „Свето Рождество Христово“ в с. Шипка, Казанлъшко през 1902 г.).

  Относно това, че храмът е и паметник – да, така е. Но трябва да бъде паметник на загиналите за освобождението на България българи, руснаци, украинци, румънци и финландци. Доскоро на паметната плоча на фасадата му се мъдреше насочената към българите и чуждестранните туристи дезинформация за някакви 200 000 (от обща численост на войските на Балканския фронт 185 000) руски (за украинци, румънци и финландци не се споменаваше) войници. Истината е доста по-различна: загинали 11 905 руски войници (вкл. руснаци, украинци, белоруси и финландци) и по-късно още 6 824 от ранените (57 652); загинали българи – 3456 във военните действия и около 30 000 мирно население.

  Прав сте, че за преименуването на храма е нужна широка обществена подкрепа, която да служи за основа на решението на СС на БПЦ. За да бъде осигурена обаче е нужно да бъдат разобличени лъжите и развенчани митовете, с които българите са тровени в продължение на век и половина.

  Профилна снимка на Емануил ТодоровЕмануил Тодоров
  Participant
  Post count: 11

  Само при обсадата на Плевен са загинали 20 000 войници от Руската императорска армия. Това е абсолютно доказано, включително от независими източници. При боевете на Шипка загиват 3100 руски войници и 535 опълченци, по време на т.нар. Зимно шипченско стоене загиват 9500 души от руската армия от измръзване, защото турците са отрязали пътя на снабдяването със зимни дрехи. Това пък го пише в рапорта на генерал Фьодор Радецки до главната квартира, като са приложено са изброени загиналите поименно.
  А колкото до „украинските войници“, по това време такава нация не съществува и никога преди това не е съществувала. подобно на македонците, украинската нация се заражда през ХХ век.

Преглеждане на 5 съобщения - от 1 до 5 (от всички 5)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.