Гражданска платформа Форуми Предложения Социална политика и демографски проблеми – промяна в детските надбавки

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на spider4ospider4o
  Participant
  Post count: 1
  #1054 |

  Защо не се обвърже размера на детските надбавки с нивото на образование. Така например – за начално образование едно ниво на надбавки, за средно друго, а за висше образование – осезаемо по-високи детски надбавки (под осезаемо следва да се разбира с 60 до 80% повече отколкото базисните детски надбавки). Така социалната политика на държавата ще инвестира в образовани и можещи млади хора. Не бива да се скрива неудобният въпрос защо държавата изсипва милиони левове от бюджета за пари за напълно необразовани майки предимно от ромски произход, раждащи по 5-6 и нагоре деца, които се раждат, не получават и те на свой ред никакво образование и не дават абсолютно нищо на държавата, от която са взели и продължават взимат в геометрична прогресия.
  С една такава гъвкава политика може много неща да се нарпавляват. Например: за майка без никакво образование да получава детски надбавки, които да покрият само най-базисните екзистенциални нужди за едно дете. За такава майка след второто дете детските надбавки дори драматично да спаднат до много ниски нива. И точно обратното – при родител с висше образование за второ и трето дете да се отделят сериозни месечни суми, които осезаемо да променят живота на едно младо семейство.
  Разбира се, трябва да се даде равен старт, достъп и възможности до образование на всички етнически групи; в противен случай една такава политика ще е дискриминационна, а това в крайна сметка няма да помогне никому.

  Профилна снимка на Angel GeorgievAngel Georgiev
  Participant
  Post count: 8

  В момента детските надбавки са както следва: 37 лв. за едно дете. За две деца помощта е 85 лв., за три – 130 лв., а за четири 140 лв. За всяко следващо сумата се увеличава с 20 лв.
  Горе – долу според скалата се поощряват най-вече второто и третото дете. Друг е въпросът, че тези пари са крайно недостатъчни и често насочени погрешно. Максималният доход трябва да е до 400 лв на член от семейството.

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.