Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Автор
  Публикации
 • Профилна снимка на Христо ХристовХристо Христов
  Participant
  Post count: 3
  #1094 |

  Не мога да дам компетентно предложение, защото не съм юрист, но се надявам някой с подходящите познания да конкретизира въпроса.
  Става дума за така наречената процедура „кумулация“, при която най-голямата присъда поглъща по-малките и се търпи само тя, в най-добрия случай леко завишена.
  Писал съм до всички партии и „водещи журналисти“ да повдигнат темата и поне да се просвети обикновения човек за какво става дума, но пълно мълчание.
  Нали наказанието трябва уж да е справедливо според закона… Как тогава става да имаш 10 присъди и да търпиш само едната. За какво е работила тогава „съдебната машина“ от разследване през експертизи, прокуратура, съд и т.н.
  Може много да се разсъждава по темата, но това е накратко.

  Профилна снимка на Peter SlavovPeter Slavov
  Keymaster
  Post count: 17

  Въпросът който поставяте е основен и разграничителен между Англо-саксонската и Континенталната правни системи. Действително, в държави от Англо-саксонския модел, присъдите се „сумират“ и се излежават изцяло. Така често се стига до присъди от по 120, 180г. затвор, което е равносилно на доживотна присъда.
  В континенталната правна система (и в БГ) е възприет принципа, при съвкупност от няколко престъпления, да може да се увеличи най-тежката присъда с допълнително 50% и това да е общото наказание. Теоретиците в нашето наказателно право застъпват тезата, че по този начин се постигат целите както на справедливото наказание за престъплението, така и за реализиране на целите на наказателната политика-превъзпитаване и промяна на индивида, когато това е възможно, а не доживотна изолация от обществото.
  Оставям на Вас да прецените коя система работи по-добре, но следва да се има предвид, че в БГ големият проблем е въобще липсата на присъди по знакови дела или срещу емблематични личности, а не срокът на наложеното наказание.

  • Този отговор беше редактиран на преди 4 години, 5 месеца от Профилна снимка на Peter Slavov Peter Slavov.
  Профилна снимка на Христо ХристовХристо Христов
  Participant
  Post count: 3

  Благодаря за компетентния отговор, но работя в Прокуратурата и се дразня, когато младежи на под 30 години имат присъди повече на брой от годините им и се разхождат да правят нови.

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.